Announcement

Collapse
No announcement yet.

NSI Contact re: tripping pumps/rakes

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • gitchegumee
    replied
    Also check your overload relays...

    As previously stated, you need to accurately measure current. Then compare overload relays to nameplate data. If VFD, then review programming. It could very well be windings in the motor, but let's rule out simple fixes first.

    Leave a comment:


  • Starcat
    replied
    Troubleshooting Tek

    Originally posted by 3TGA View Post
    Hi All,

    We're running a 30bbl NSI brewhouse. Recently we've had problems with the rakes and lauter pumps pulling too many amps and tripping out. We're out of ideas, as is our electrician. Anyone have a contact from NSI that may be able to help? Anyone have any recommendations?

    Thanks.
    When you say " pulling too many amps " I am assuming that you have taken an actual current reading to correlate with whatever safety is taking the system down on apparent overload fault. When working on this kind of problem, it helps to try and break it down into smaller subsystems when possible. You are referring to 2 motor loads.
    The first thing I would do is check all terminations everywhere they land on those circuits and tighten everything up. You need to go all the way to the motor terminals. Then run the system dry and take current readings on all 3 phases and compare that to the rated load. If your VFD is thowing a fault code posting that can sometimes be helpful. WE are assuming there is no mechanical binding or any other change than when the system was formerly running ok. VFDs can present problems that are quite different and unexpected. There are some brands that are in fact so unreliable, I will not longer consider using them. You are always better off with the better names in that game.

    Leave a comment:


  • mmacleod
    replied
    Hey, Matt here from DME Process Systems. I can get you in contact with someone to help you out with your NSI gear.

    Fire me an email macleodm@dme.ca with you contact details.

    Cheers!

    Leave a comment:


  • lhall
    replied
    Hmm. Several things pulling too many amps all of a sudden? Sounds like a low voltage condition, or losing one leg of a three-phase system. Has your electrician checked the voltage to that panel?


    Originally posted by 3TGA View Post
    Hi All,

    We're running a 30bbl NSI brewhouse. Recently we've had problems with the rakes and lauter pumps pulling too many amps and tripping out. We're out of ideas, as is our electrician. Anyone have a contact from NSI that may be able to help? Anyone have any recommendations?

    Thanks.

    Leave a comment:


  • jebzter
    replied
    Probably a short in a winding, motors dont just run within spec and stop suddenly. Its also possible that your VFD or breakers are failing. Good idea to reach out to NSI, but probably just as good to go directly to the motor manufacturer and get the specs for the windings on your motor. You can test each one for its resistance, if there is a short or problem somewhere, it will be apparent.

    Leave a comment:


  • 3TGA
    started a topic NSI Contact re: tripping pumps/rakes

    NSI Contact re: tripping pumps/rakes

    Hi All,

    We're running a 30bbl NSI brewhouse. Recently we've had problems with the rakes and lauter pumps pulling too many amps and tripping out. We're out of ideas, as is our electrician. Anyone have a contact from NSI that may be able to help? Anyone have any recommendations?

    Thanks.
Working...
X